Όταν η «Βασίλισσα» αντιστάθηκε...


O Γιώργος Νικολάου, με την διττή ιδιότητα, αλλά κυρίως με την ιδιότητα του διαχρονικού μαχόμενου ρεπόρτερ ΑΕΚ, γράφει για τα… 47α γενέθλια της «Βασίλισσας».

47 χρόνια πέρασαν κιόλας από το 1968. Από την 4η Απριλίου 1968. Τότε, που δεν είχαμε την τύχη να είμαστε μεταξύ των 80.000 θεατών του Παναθηναϊκού Σταδίου. Αγέννητοι όντες. Αλλά όπως έχουμε γράψει δεκάδες φορές νιώσαμε ότι είμαστε.

 Χάρη στις διδαχές του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη και του Πανουράνιου Γιώργου Αμερικάνου. Μόνο την θέση από το... Καλλιμάρμαρο, που... καθόμασταν δεν έχουμε εντοπίσει, αλλά κι αυτό ενδέχεται να γίνει σήμερα. Ψύχωση. Καμία αμφιβολία.

Για ένα γεγονός, που χιλιοτραγουδήθηκε και πολυδοξάστηκε περισσότερο και από το 1987 της Εθνικής, που ζήσαμε, και δικαιολογημένα χιλιοτραγουδήθηκε και πολυδοξάστηκε. Και μπορεί τότε να μην ήμασταν εκ των τυχερών Ελλήνων, που είχαν την ευκαιρία να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή άλλων 79.999 συνελλήνων, να ενώσουν τα χνώτα τους με τα χνώτα των παικτών του Νίκου Μήλα, και όλοι μαζί να πανηγυρίσουν τη νύχτα της 4ης Απριλίου τον μεγαλύτερο ελληνικό θρίαμβο «εν μέσω» πολιτικής αφασίας, αλλά καμαρώνουμε.

Η ευλογημένη στιγμή το έφερε δε, εμάς τους ταπεινούς, να έχουμε επιτελική θέση σήμερα στη «Βασίλισσα» και να νιώθουμε τις ευθύνες μας να αυξάνουν. Ενίοτε να λυγίζουν από την πίεση χέρια και πόδια. Αλλά πώς να τα βάλεις με την τύχη σου; Θα θέλαμε πραγματικά σήμερα, το απόγευμα, εκεί όπου η σύγχρονη «Βασίλισσα» θα περπατήσει στην ίδια διαδρομή, που περπάτησαν οι τεράστιοι αθλητές της πρώτης «Βασίλισσας», να είχαμε δίπλα μας τον Γιώργο Αμερικάνο. Να μας «ξεναγήσει» ο ίδιος στα σημεία που διέπρεψε. Εκεί, που έκανε πλάκα στους Τσέχους.

Εκεί, όπου φίλησε τον (εκστασιασμένο) Βασίλη Γεωργίου. Εκεί όπου έκανε τον γύρο θριάμβου, με την πανέμορφη σύντροφό του Πέπη, να κλαίει στο πλάι του για τον εθνικό ξεσηκωμό. Διότι τέτοια κατάσταση δημιούργησε η ΑΕΚ, η οποία είχε διαμορφώσει περιβάλλον λύτρωσης σε πέτρινα χρόνια και ο λαός αναζητούσε μια ευκαιρία για εκτόνωση.

Η επιτυχία της ΑΕΚ απέκτησε  διαστάσεις, που ξεπέρασαν τα σύνορα. Μέχρι που έγινε «σημείο αναφοράς» στο Βιβλίο Γκίνες χάρη και στον εμβληματικό οπαδό Αλέξανδρο Μαργαρίτη, που κίνησε γη και ουρανό για να το πετύχει.

Η επιτυχία της ΑΕΚ του ’68 αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ διότι στα ηνία της ΚΑΕ βρίσκεται άνθρωπος, που έβαλε τις βάσεις της αναγέννησης. Και λίγο πιο πριν είχε βρεθεί ένας άλλος άνθρωπος, που έδωσε την ψυχή του για να συμβεί αυτό, που έμοιαζε προ 3ετίας ουτοπία. Θα γράφαμε κι άλλα για το σήμερα, αλλά ας όψεται η θέση μας. Αλλωστε, η σημερινή ημέρα ανήκει στην «Καλλιμαρμαρωμένη» Βασίλισσα...

Πηγή: aekarena.gr

Σχετικά με τον Panagiotis Michos

Στηρίξτε την προσπάθειά μας αδέλφια με ένα ΚΛΙΚ πάνω στις εμφανιζόμενες διαφημήσεις του site ! H προσπάθεια εδώ γίνεται για εσάς !
    Blogger Comment
    Facebook Comment